Albina

      Albinele sunt insecte zburătoare, din ordinul Hymenoptere clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai conţine viespile şi furnicile, cu care albinele sunt foarte înrudite.

      Albina este una dintre cele mai extraordinare creaturi din lumea insectelor. Sistemul social complex al stupului de albine care organizeaza pana la 40.000 de indivizi într-o singura unitate activa, a fascinat omenirea de secole. Corpul albinei este relativ delicat, durata de viaţă este scurtă. Totuşi, albinele nu par sa ţină seama de toate acestea atunci când cară în fiecare zi uriaşe transporturi de polen si nectar din flori pana în stup, astfel ca urmatoarele generaţii de albine să poata apărea.

Citeste mai departe...

 

Mojar

      Nimeni nu ştie când a fost descoperită comoara ascunsă din stupi, însă unele picturi făcute de câţiva apicultori într-o peşteră din Spania dovedesc că folosirea mierii datează de cel putin 7.000 de ani. Pentru obezitate, tensiune arterială ridicată sau nivel ridicat de colesterol, bea dimineaţa o ceaşcă de apă fiartă cu o linguriţă de miere şi cu 5-10 picături de oţet de cidru de mere.

      Polenul este un aliment proteic deosebit de bogat în elemente necesare existenţei plantelor, dar şi organismelor animale. Un kilogram de polen conţine atâtea doze zilnice de ritin (vitamina P), câte ar fi necesare câtorva zeci de oameni pentru a preveni un accident vascular la nivelul creierului. Un rol important pentru funcţionarea normală a sistemului nervos revine unei alte substanţe continute în polen - anevrina. În plus, polenul este un stimulent al poftei de mâncare, înlesneşte digestia, îmbunataţeşte tonusul, alungă oboseala, previne rahitismul, căderea părului şi chiar face să crească mai bine parul, hrănindu-i rădăcinile.

Citeste mai departe...

 

Stup

      Stupul, casa albinelor, este o unealtă extrem de importantă in apicultură.Este din lemn, având un capac în partea superioară si contine 8-10-14 rame de faguri. Aici isi duc albinele viaţa. Deschizatura din partea inferioară se cheamă "urdiniş". Există stupi simpli si stupi etajaţi: functie de numărul albinelor, la un stup simplu se poate ataşa un etaj, iar in perioadele de maxima activitate si două.

      Rama este in fapt locul unde isi fac albinele cuib, fiind o unealtă la fel de importantă ca si stupul. Este facută din stinghii de lemn cu 3 sârme intinse orizontal; pe ea intind albinele ceara secretată de ele pentru a-si construi cuibul. Pentru a ajuta albinele lucratoare să isi construiască stupul ordonat, se intind pe rame schelete de faguri artificiale, din ceară in forma alveolelor din stup.

Citeste mai departe...

Albine

Wiki
Notiuni de baza

Inmultirea

Inmultirea familiilor de albine

Cresterea

Cresterea matcilor in stupina