Inmultirea familiilor de albine

        Stiinta si practica apicola au demonstrat faptul ca roitul este un fenomen biologic natural care corespunde unei necesitati biologice menite sa contribuie la conservarea si perpetuarea speciei.

        In apicultura moderna roitul natural nu este dorit iar conceptia unor apicultori care asteapta roirea naturala ca unicul mijloc de inmultire sau repopulare a stupilor ar fi bine sa fie revizuita si inlocuita cu metodele stiintifice de inmultire artificiala care au numeroase avantaje fiind executata cu usurinta la dorinta si interventia controlata a apicultorului.

Sus

Roirea artificiala

        Roirea artificiala are menirea sa inlature toate neajunsurile roirii naturale. Ea se efectueaza la timpul potrivit si ne permite sa efectuam o selectie a materialului biologic, evitand riscul unor pierderi de roi pe care nu-i putem supraveghea si recupera.

        Se poate afirma ca evitarea completa a roirii este destul de dificila, insa exista o serie intreaga de operatiuni preventive care pot evita sau reduce mult roirea naturala. Pentru aceasta este necesar sa cunoastem temeinic cauzele care determina roirea si masurile care urmeaza a fi luate pentru prevenirea roitului.

        In practicarea unei apiculturi moderne se recomanda sa intretinem numai familii puternice cu matci tinere si de mare productivitate. Pentru a evita roitul natural trebuie sa retinem faptul ca este mai usor de prevenit decat de combatut acest instinct atunci cand familia de albine intra in frigurile roitului.

        Principalele cauze care determina roirea sunt: suprapopularea stupilor, deci aglomerarea cuibului, ventilatia necorespunzatoare a acestora, expunerea lor la soare si supraincalzirea acestora prin insolatie, aparitia unei necorespondente intre cantitatea de albine tinere care pot hrani puietul si cantitatea de puiet pe care ele trebuie sa-l hraneasca, glandele salivare ale acestor albine pot secreta laptisor, dar nu au suficiente larve pe care sa le poata creste, faguri insuficienti sau necorespunzatori pentru depunerea oualelor, lipsa de spatiu pentru cladirea fagurilor, predispozitia ereditara si alti factori care constituie tot atatia excitanti interni sau externi care favorizeaza roitul.

        A stabili care dintre aceste cauze are cea mai mare importanta pentru manifestarea instinctului de roire este foarte greu, putandu-se analiza numai fiecare in parte si sintetiza corelatia care exista intre ele.

Sus

Cum intrerupem roitul

        Aparitia botcilor intr-un numar mare este un semn sigur a roirii si numai prin distrugerea lor sistematica se poate impiedica roirea. Aceasta operatie este grea si anevoioasa cerand un control atent al tuturor ramelor si o mare atentie in depistarea si distrugerea botcilor deoarece daca ramane o botca ascunsa, neobservata, toata operatiunea devine inutila. Operatia se repeta la 10 zile si apoi din nou la 7 zile pentru distrugerea noilor botci cladite intre timp. Cand aceasta operatie se efectueaza in ajunul recoltarii productia de miere scade mult, fiindca familia de albine este in frigurile roitului iar metoda de intrerupere a roitului prin distrugerea botcilor contribuie la prelungirea acestei stari, de unde concluzia ca este mai usor sa prevenim decat sa combatem acest instinct puternic.

Sus

Metode de roire artificiala

        Roirea artificiala inlatura toate neajunsurile roirii naturale care este mai complexa si cere un volum mare de munca. Roirea artificiala usureaza munca si contribuie la sporirea productiei de miere. In literatura de specialitate sunt descrise toate metodele de formare a roilor artificiali. Aici insa vom descrie doar cateva(cele mai simple si eficace), folosite atat in stupine de amatori cat si in stupine ale profesionistilor:

Sus

Roirea naturala

        Prin roirea naturala a familiilor de albine se intelege actiunea prin care matca, o parte din albine si trantori parasesc stupul si dau nastere la un roi natural. In functie de ordinea in care ies din stup roiurile se impart in:roiuri primare, care se caracterizeaza prin aceea ca albinele parasesc stupul cu matca varstnica si roiuri secundare si tertiare cand albinele parasesc stupul cu matci tinere neimperecheate. Legat de data cand parasesc stupul, roiurile se impart in:timpurii, atunci cand familiile roiesc la inceputul lunii mai si roiuri tarzii, cand familiile roiesc in luna iulie.

        Obisnuit, roiurile naturale parasesc stupul in zilele calduroase si cu timp frumos, intre orele 11-15. Dupa ce matca iese din stup insotita de albine, roiul se invarteste in apropierea stupinei si cauta un loc potrivit de care sa se prinda. Roiul primar cu matca varstnica, spre deosebire de roiurile secundare si tertiare, nu se indeparteaza prea mult de stupina si dupa ce se aseaza pe crengile unor copaci ramane linistit timp de cateva ore. Dupa prinderea roiului acesta se lasa sa se linisteasca intr-un loc racoros si spre seara se scutura direct intr-un stup nou, pregatit in acest scop. Stupul in care se introduce roiul se echipeaza cu faguri artificiali si i se asigura o hranire suficienta pentru a putea incepe cresterea puietului. Dupa 2-3 zile roiul se controleaza, se verifica prezenta matcii si se organizeaza cuibul urmarindu-se ca albinele sa cladeasca in timp cat mai scurt fagurii artificiali introdusi pentru a asigura spatiul necesar.

        Fagurii familiei care a roit se verifica imediat dupa iesirea roiului si se distrug toate botcile cu exceptia celei mai mari, iar cuibul se reorganizeaza lasandu-se in stup numai fagurii ocupati de albine. Prin distrugerea botcilor se urmareste sa se impiedice roirea in continuare a familiei si sa se evite in acest fel slabirea acesteia. Roirea naturala a familiilor de albine in preajma culesului principal impiedica realizarea unor productii corespunzatoare de miere marfa datorita slabirii familiilor care au roit.

Sus

Ingrijirea roiurilor

        Dupa ce am format roiurile trebuie sa ne canalizam eforturile in doua directii:una este aceea de asigurare a puterii acestora iar a doua de asigurare a rezervelor de hrana. Pana la intrarea in iarna toate trebuie sa aiba cel putin 0, 8-1kg albine si in faguri rezerve de miere de 10-12 kg. In vederea ajungerii la acest deziderat se iau urmatoarele masuri:       Respectarea termenelor prevazute pentru executarea lucrarilor si ingrijirea atenta a roiurilor dupa formare, asigura dezvoltarea corespunzatoare a acestora in cursul sezonului. Astfel acestea vor intra in iarna puternice urmand ca in sezonul urmator sa fie incluse in grupa familiilor de baza. Roiurile care nu au ajuns la o dezvoltare corespunzatoare se desfiinteaza, iar albinele, puietul si rezervele de hrana se folosesc la intarirea celorlalte roiuri.

Sus

Albine

Wiki
Notiuni de baza
Inmultirea familiilor de albine

Inmultirea

Inmultirea familiilor de albine
Roirea artificiala
Cum intrerupem roitul
Metode de roire artificiala
Roirea naturala
Ingrijirea roiurilor

Cresterea

Cresterea matcilor in stupina
Producerea matcilor
- Conditii generale
- Provocarea frigurilor roitului
- Metoda de transvazare
Introducerea matcilor
Imperecherea matcilor
Concluzii