Retete

Nimeni nu stie cand a fost descoperita comoara ascunsa din stupi, insa unele picturi facute de cativa apicultori intr-o pestera din Spania dovedesc ca folosirea mierii dateaza de cel putin 7.000 de ani.

Pentru obezitate, tensiune arteriala ridicata sau nivel ridicat de colesterol, bea dimineata o ceasca de apa fiarta cu o lingurita de miere si cu 5-10 picaturi de otet de cidru de mere.

Daca suferi de ulcer oral, aplica o lingurita de miere si putin sofran de India direct pe ulceratiile bucale sau pe ranile de pe limba. Acest amestec va genera saliva si va scoate toxinele, scuip-o pentru a accelera procesul de vindecare. Pentru ulcere interne, se amesteca o cana de lapte cald cu o lingurita de miere si se bea de doua ori pe zi.

Pentru a vindeca o rana, pune ziua pe aceasta un tampon sterilizat cu putina miere, iar seara scoate-l.

Ai racit si te-ai saturat de toate medicamentele de la doctor? Atunci amesteca o jumatate de lingurita de scortisoara cu o lingurita de miere si mananca continutul de doua ori pe zi.

Ceai de hrean cu miere

50 gr. frunze si flori de hrean , proaspete, sau 25gr. uscate, 50gr. miere, 200ml apa
Frunzele si florile de hrean se fierb intr-un vas curat, acoperit, cca 5 min. . Se lasa sa se raceasca, se storc, se strecoara zeama, limpede si se amesteca cu mierea( 40gr de miere la 100ml de zeama ) se pune intr-un vas de sticla curat si se pastreaza la rece.
Din aceasta infuzie se iau cate 3 lingurite pe zi , cate una dupa mesele principale, doua saptamani pe luna , timp de trei luni.
Leacul este un reputat tonic cardiac ( intaritor al inimii ) , stimulent al sistemului nervossi al sistemului endocrin, mai ales sexual. Se ia la indicatiile medicului.
  Se pastreaza la frigider cca 3 zile , dupa care devine toxic si trebe aruncat. Spuneam ca se ia la indicatia medicului deoarece anumite ingrediente pot sa nu fie tolerate de anumite persoane.E nevoie de prudenta. Interzis diabeticilor.

Se recomanda propolisu sub forma de inhalatii. El a obtinut rezultate bune in laringite, traheite, si bronsite.In acest scop el a utilizat urmatorele 60g propolis si 40g ceara albina pura fara nici un rezid. Amestecul astfel optinut este introdusinr-un vas,emailat ,cu o capacitate de 250-300 ml,care la rindu lui este introdus intr-un alt vas mai larg,plin cu apa in clocot. Inhalatia se face cel mult 10 minute recomandat seara dupa terminarea activitatii zilnice.

Administrarea polenului se face sub doua forme: a)bautura si b) pasta de miere cu polen acum voi expune varianta (a
a)Se dizolva 180 g miere in 800 g apa. Dizolvarea se face in mod obligatoriu la temperatura obisnuita a apei. Incalzirea ar distruge vitaminele in ferment. Cind dizolvarea este completa se adauga 50 g polen(pe cit posibil recoltat proaspat) Se agita vasul in care s-a facut amestecul mentionat si se lasa intr-o camera la o temperatura de 20 grade Celsius. In citeva zile are loc fermentare preparatului.

 Incepind din ziua a treia,bautura cu polen astfel preparata,poate fi consumata avind grija ca de,fiecare data inainte de consumare, sa se faca omogenizarea perfecta ,astfel ca polenul sa fie uniform raspandit in toata masa lichidului.Cantitatea recomandata in mod obisnuit este de 1 pahar de 150-200 g la mesele principale

Polenul

Polenul este un aliment proteic deosebit de bogat in elemente necesare existentei plantelor, dar si organismelor animale. Intr-un kilogram de polen se contin atatea doze zilnice de ritin (vitamina P), cate ar fi necesare catorva zeci de oameni pentru a preveni un accident vascular la nivelul creierului.
Un rol important pentru functionarea normala a sistemului nervos revine unei alte substante continute in polen - anevrina. In plus, polenul este un stimulent al poftei de mancare, inlesneste digestia, imbunatateste tonusul, alunga oboseala, previne rahitismul, caderea parului si chiar face sa creasca mai bine parul, hranindu-i radacinile.

Trateaza-te cu miere si scortisoara

Combinatia dintre miere si scortisoara este folosita de secole in medicina orientala. Scortisoara face parte dintre cele mai cunoscute condimente, iar calitatile mierii de albine devin din ce in ce mai cunoscute. Aceste ingrediente detin calitati extraordinare si au fost folosite ca remedii inca din cele mai vechi timpuri.
1.Boli de inima. Intinde pe paine miere si presara putina pudra de scortisoara, in locul gemului. Este recomandat consumul zilnic, la micul dejun. Datorita faptului ca aceasta combinatie imbunatateste circulatia sanguina si intareste ritmul cardiac, persoanele cu probleme cardiovasculare au posibilitatea sa previna eventualele probleme apeland cu incredere la aceasta combinatie.
2. Artrita. Aplica o pasta din cele doua ingrediente (o parte de miere in doua parti de apa calduta plus 1 lingurita cu pudra de scortisoara) pe locul afectat si maseaza incet. Expertii de la Universitatea din Copenhaga au efectuat un experiment in care 200 de persoane afectate de artrita au fost tratate timp de o saptamana cu o cana cu apa fierbinte amestecata cu o lingura de miere si 1/2 lingurita de scortisoara pudra. Rezultatele au aratat ca 73 dintre persoanele tratate au scapat complet de dureri in interval de o luna. Asadar, nu strica sa consumi in fiecare dimineata pe stomacul gol o cana din acest amestec.
3. Pierderea parului. Amesteca ulei de masline cald cu 1 lingura de miere si 1 lingurita de scortisoara pudra si intinde-o pe par inainte de baie. Se lasa sa actioneze timp de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza.
4. Infectii urinare. Pentru a-ti proteja vezica urinara, amesteca intr-un pahar cu apa calduta 1 lingurita cu miere si 2 linguri cu pudra de scortisoara. Apoi se bea.
5. Dureri de dinti. Aplica de cate ori este nevoie o pasta formata din miere (5 lingurite) si pudra de scortisoara (1 lingurita) pe dintele afectat.
6. Colesterol. Adauga scortisoara (3 lingurite) si miere (2 linguri) in apa fiarta sau ceai verde si apoi bea. Specialistii sustin ca nivelul colesterolului "rau" este redus cu pana la 10% intr-un interval scurt de numai 2 ore de la administrarea bauturii. Mai mult, studiile de specialitate arata ca mierea de albine naturala daca este consumata cu regularitate si in cantitati mici ne scapa de problemele cu colesterolul. Dar, asta nu inseamna ca trebuie sa uitam de regimul alimentar pe care trebuie sa-l urmam cu strictete.
7. Raceala. Se bea o cana cu apa calduta, miere (1 lingura) si scortisoara (1/4 lingurita). Face bine la tuse si curata sinusurile.
8. Indigestie. Se ia o lingura cu miere presarata cu scortisoara inainte de masa pentru a scapa de aciditate si a accelera procesul de digestie.
9. Longevitate. Consuma regulat ceai cu miere si scortisoara. Se pune la fiert 3 cani cu apa in care se adauga 4 linguri cu miere si 1 lingura cu scortisoara.
10. Acnee. Aplica o pasta formata din miere (3 linguri) si scortisoara (1 lingurita) pe cosuri inainte de culcare. Indeparteaza cu apa calduta a doua zi.
11. Obezitate. Pentru a scadea in greutate, fierbe in apa miere (1 lingura) si scortisoara (1/2 lingurita) si apoi bea acest amestec in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun.
12. Respiratie urat mirositoare. Gargara cu miere si scortisoara amestecate cu apa fierbinte.
13. Probleme cu stomacul. Mierea in combinatie cu scortisoara indeparteaza senzatia de balonare si reduce intensitatea durerilor de stomac.
14. Sistemul imunitar. Datorita continutului de vitamine si fier din mierea de albine combinata cu scortisoara apara sistemul imunitar de actiunea nociva a radicalilor liberi.
15. Cancer. O serie de studii efectuate recent au demonstrat eficienta acestei combinatii in tratarea cancerului stomacal si osos. Pe langa tratamentul prescris de oncolog este indicat sa iei de 3 ori pe zi cate o lingura cu miere de albine presarata cu scortisoara.
16. Oboseala. Ca sa eviti starile de epuizare si somnolenta pe care le resimti in cursul zilei poti sa apelezi la acest remediu excelent si sa constati pe propria piele efectele revigorante. Amesteca intr-un pahar cu apa o lingura cu miere de albine si presara putina pudra de scortisoara. Bea un pahar dimineata si unul dupa-amiaza cand te cuprinde toropeala.

Miere usturoiată

Mierea este cunoscută şi pentru proprietăţile ei întăritoare şi de eliminare a oboselii. Preparaţi un amestec din trei rădăcini de usturoi într-un pahar de miere şi lăsaţi-l la macerat în frigider pentru o lună. Luaţi câte o linguriţă pe zi.

Mierea e considerată în America precum eficientă împotriva hipertensiunii, gastritei hipoacide şi oboselii. Iată mai jos un amestec pentru creşterea longevităţii:

1 lingură oţet de mere (se poate folosi şi oţet obişnuit),
1 lingură miere, 2/3 pahar apă

Mierea e apreciată în Europa şi pentru efectele sale împotriva insomniei. Amestecul de mai jos vă va face să dormiţi mai bine decât o băutură alcoolică.

2 linguriţe suc de lămâie,
2 linguri de miere, 1 pahar de apă clocotită

Terapia cu venin de albine

Veninul de albine contine un amestec complex de enzime, proteine si aminoacizi. Este un lichid limpede si incolor, cu gust dulce si usor amarui. Este solubil in apa, insolubil in alcool, iar cand vine in contact cu aerul formeaza cristale gri-albe.

Ce contine veninul de albine?

Veninul de albine este hemoragic, fata de veninul de sarpe care este coagulant. El contine un cocktail de substante precum enzime, proteine, aminoacizi, acizi organici volatili, lipide, acid formic etc. Efectul acestui complex de chimicale este stimulant pentru inima si glandele corticosuprarenale si inhibitor pentru sistemul nervos. Stimuland glandele suprarenale, veninul de albine creste secretia de cortizol si protejeaza corpul de infectii.

S-au descris trei actiuni ale veninului de albine:
• Hemolitica – distruge globulele rosii din sange;
• Hemoragica – impiedica formarea cheagurilor;
• Neurotoxica – blocheaza transmiterea impulsurilor nervoase.

Cum functioneaza terapia cu venin de albine?

Veninul de albine este aplicat in puncte specifice de pe suprafata corpului. Inainte de primul tratament, pacientii sunt testati pentru o eventuala alergie prin injectarea unei mici cantitati de venin.

Ce boli pot beneficia de pe urma terapiei cu venin?

Veninul albinelor stimuleaza eliberarea de cortizol fapt ce il face util in tratamentul bolilor reumatismale, in special a artritei. Poate fi aplicat direct pe piele sau injectat intramuscular. Rezultatele au aratat o reducere importanta a inflamatiei, a durerii musculare, a durerii de origine nervoasa si neuromialgiilor.
Mai pot beneficia de pe urma tratamentului cu venin de albine persoanele care sufera de diferite afectiuni cardiovasculare precum flebitele, endarteritele, hipertensiunea arteriala.

Rezultate bune s-au obtinut si in tratamentul bolilor neurologice, a bolilor infectioase oculare sau diferite tulburari endocrine (hipertiroidii, tireotoxicoze). Specialistii sustin ca veninul de albine este benefic in fibromialgie, sindromul colonului iritabi, depresie.

Contraindicatiile terapiei cu venin de albine:

Aproximativ 2% din populatie prezinta reactii alergice fata de intepaturile de albine si viespi. Persoanele alergice la veninul albinelor prezinta simptome foarte severe chiar si dupa o intepatura: inflamatia puternica a zonei intepate, rash cutanat, edeme masive la locul intepaturii dar si in alte regiuni, varsaturi, confuzie mentala, chiar si dificultati de respiratie.

Din acest motiv, inainte de a incepe tratamentul cu venin de albine este obligatoriu sa se testeze sensibilitatea persoanei si prezenta vreunei reactii alergice.

Intre contraindicatiile terapiei cu venin se numara hipersensibilitatea alergica la venin, tuberculoza, bolile infectioase acute, hepatitele, nefritele, insuficientele cardiace, diabetul zaharat, sarcina.

Crema de masaj cu levantica si miere

Aici o reteta super buna de crema frumos mirositoare , foarte delicata pentru piele si care ingrijeste chiar si pielea sensibila de copii.
Aveti nevoie de :
- 10 linguri ulei vegetal de ingrijire ( de germeni de grau, de migdale dulci, de floare soarelui, de orez, de rapita, de orez, de struguri , de caise, sau de ce vreti voi , inafara de masline fiindca are un miros prea greu)
- 2 linguri de ceara de albine curata
- 1 lingura mare de miere ( sa nu fie prea lichida)
- 20 stropi ulei de levantica natural
Asa se face:
Puneti ceara si uleiul intr-un vas pe Bain-Marie lasati sa se topeasca, amestecati, adaugati mierea, amestecati inca o data bine, dati deoparte si amestecati din cand in cand. Cand s-a racit un pic adaugati uleiul volatil de levantica , amestecati si puneti in cutiute curate .Lasati sa se raceasca complet . Inchideti cu capacul.
Foarte buna ca o crema de ingrijire de corp sau ca o crema pentru masaj .
Varianta:
In locul uleiului vegetal puteti pune ulei de levantica preagtit in prealabil. Atunci nu va mai trebuie uleiul volatil.Dar, respectati cantitatile: 2 linguri ceara de albine, 10 linguri ulei de levantica si o lingura de miere.
Asa se face uleiul de levantica:
Puneti flori si tulpinute de levantica ( uscate si maruntite) intr-un borcan curat. Adaugati atata ulei vegetal preferat incat plantele sa fie complet acoperite. Inchideti ermetic si lasati la loc uscat, curat si calduros timp de patru saptamani. Agitati zilnic de mai multe ori. Cand este gata strecurati prin tifon curat si puneti in sticlute inchise la culoare. Inchideti ermetic . Se pastreaza apoi la temperatura camerei .

Prostatita

Produse apicole: polen, pastura (polen tratat de albine cu acid lactic, pentru a-l conserva si pastra pe timpul iernii), propolis mestecat circa 3-5 minute (atentie la alergici, poate provoca pareze temporare), supozitoare cu propolis. Sunt indicate si masuri foarte severe de dieta alimentara: trebuie eliminate din consum bauturile, tutunul, cafeaua, condimentele, preparatele alimentare iritante, sarea in exces, consumul exagerat de lichide.

Reumatism

Masaje cu produse apicole: miere cu otet de mere, impachetari cu ceara, unguent pe baza de venin de albine.

Spasmofilie

Se iau 7 oua, de preferinta de la gaini crescute acasa sau cele cu coaja rosie, si se aseaza intr-un borcan de 0,800 kg. Peste ele se pune zeama de lamaie pana se acopera totul. Se pune capacul si se lasa 7-8 zile. In acest timp, cu coada unei linguri de lemn se mai agita usor. Dupa dizolvarea cojilor de oua in zeama de lamaie, se trece lichidul prin strecuratoare. In final, se strecoara si prin tifon, astfel ca raman doar cateva mici resturi gelatinoase. Lichidul obtinut se amesteca cu un litru de miere de albine naturala. Din acest amestec se iau trei linguri pe zi. (Tratamentul se face mai ales in lunile calendaristice care contin in denumire litera R.)

Tuberculoza pulmonara

Inhalatii cu tinctura de propolis 30% pusa in ceai de busuioc, brad, pin sau menta.
Pulverizatii cu tinctura de propolis: 50 de picaturi in 50 g din ceaiul mai sus mentionat.
Crema de propolis: 30 g propolis in 50 g miere de tei sau de munte.
Fagure de miere sau capaceala, mestecate pana la consumarea totala.

Tuse banala

Se fierbe o lamaie la foc moale, timp de 10 minute. Prin fierbere, lamaia se inmoaie, astfel incat se va obtine din ea o cantitate mai mare de suc si, in acelasi timp, se inmoaie si coaja. Lamaia se taie in doua si se stoarce bine intr-un pahar. La sucul obtinut se adauga doua linguri de glicerina (din punct de vedere farmaceutic, doua linguri echivaleaza cu 30 g). Amestecul se agita bine, apoi paharul se umple cu miere. Daca avem un acces de tuse in timpul zilei, luam o lingurita de sirop, dupa ce amestecam bine continutul. Daca suntem treziti noaptea de tuse, luam cate o lingurita de sirop la culcare si una noaptea, cand ne trezim. Daca suferim de o tuse rebela, luam 6 lingurite de sirop pe zi si anume: dimineata dupa sculare, inainte de pranz, dupa masa de pranz, la cateva ceasuri dupa aceasta, apoi la cina si la culcare. Pe masura ce tusea cedeaza, micsoram numarul dozelor pe zi

Tuse convulsiva

Tinctura de propolis: intr-un pahar mic cu ceai de ienupar se adauga 30 de picaturi de tinctura de propolis. Se face gargara cat mai mult, apoi se inghite.
Miere de albine de tei: in acelasi tip de ceai se adauga doua linguri de miere la o cana de 0,250 l si se beau doua cani pe zi, cu sorbituri mici. (Atentie! Este contraindicata la diabetici.)
Capaceala: se mesteca pana la consumarea totala.
Inhalatii cu ceara de albine: inhalatii cu ceai de tei, menta, muguri de brad, busuioc si marar. Acestea se realizeaza prin asezarea pe o cana de tabla a unei palnii cu gura in jos si inhalarea aburului degajat.

Arsuri

Se unge partea vatamata cu miere naturala si se acopera cu o bucatica de folie de plastic, dupa care se pune un bandaj. Tratamentul se face dimineata si seara, pe o perioada mai lunga. Inaintea fiecarui tratament se spala pielea cu ceai de musetel sau de tei.

Caderea parului

Ceai (decoct) din: mesteacan (frunze, coaja sau seva), tintura, iedera, menta, patlagina si zeama de lamaie.
Zeama de ceapa si zeama de usturoi amestecate cu miere de albine.
Utilizare: in prima zi, dupa ce se spala parul bine cu apa fierbinte, se maseaza pielea capului cu ceaiul obtinut circa 10 minute. In a doua zi, se foloseste la masaj a doua solutie.
De precizat ca masajul trebuie sa fie intens si sa se faca pana se incalzeste pielea capului. Dupa aceea trebuie invelit capul cu un prosop pana la uscarea parului si disparitia efectului revulsiv.

Constipatie

In fiecare dimineata, se bea - pe stomacul gol - un pahar de apa calduta statuta (cel putin 24 de ore). Dupa aceea, se mananca un mar ras amestecat cu doua lingurite de miere si tarate cat cuprinde, pentru ca preparatul sa ramana moale ca o crema. Excludeti din alimentatie mezelurile, prajelile, conservele, painea alba, zaharul, cafeaua, alcoolul, tutunul, carnea si branzeturile fermentate. Bazati-va alimentatia pe fructe si legume proaspete.
In fiecare dimineata, pe stomacul gol, se ia o lingurita de miere cu un pahar de apa minerala (nu ceai), timp de o saptamana, pana se formeaza obisnuinta. l 1/2 kg de prune uscate se spala bine si se pun la fiert (ca pentru compot). Dupa ce au fiert, se scot samburii, iar pulpa rezultata se da prin masina de tocat. Se masoara cu o lingura pulpa si cate linguri rezulta atatea se pun de miere (la 1/2 kg de prune sunt 8-9 linguri, deci tot atata miere). Se amesteca totul bine si se pune intr-un borcan de 800 g (care se tine la frigider). Se ia cate o lingura, de trei ori pe zi, inainte de masa.

Degeraturi

De obicei, cad victime ale acestei afectiuni cei cu proasta circulatie periferica, sau mai bine zis, cei ce au maini si picioare reci, cei anemici si cei hipotensivi, deci cei care nu au o irigatie sanguina normala in locurile ce vin in contact cu factorii externi. Reactia normala a multora dintre noi este aceea de a aduce la caldura pe cel degerat. Acest lucru este gresit, deoarece poate provoca leziuni care vor trena in timp. Locurile vatamate trebuie tinute un timp la o temperatura usor peste zero grade; se vor face frictiuni cu zapada sau lichide reci, aceasta pana cand se va observa o inrosire a pielii, ceea ce inseamna ca sangele este prezent in tesuturi in cantitate mai mare. Regiunea respectiva se badajeaza apoi cu tinctura de propolis. Se aplica o compresa cu miere de albine dizolvata in ceai din coaja de salcie, pelin, frunze de nuc, catina alba sau paducel. Se mai frictioneaza cu felii de ceapa si zeama de lamaie. Trebuie evitate incaltamintea stramta, frigul, umezeala.

Angina pectorala

Sirop: ceapa rosie de Fagaras (care contine multa biotina), in amestec cu miere de albine (de tei sau salcam), suc de lamaie si suc de usturoi. Se lasa la plamadit, intr-un litru de apa fiarta, timp de 2-3 zile, si apoi se consuma cate o lingurita de 3 ori pe zi.

Afectiuni hepatice

In afectiunile hepatice se foloseste siropul de rostopasca. Acest leac reface celulele hepatice. Se pune sa fiarba un litru de apa - seara la ora 7- si dupa ce da in cateva clocote, se adauga in el 5 grame de rostopasca maruntita (uscata). Se acopera vasul cu un capac si se aseaza la cald, intre perne, pana a doua zi dimineata la ora 7. Atunci se strecoara si se amesteca cu 200 g miere de albine, pana ce se dizolva complet, si se pune intr-o sticla. Din ora in ora, se ia cate o lingura (de lemn) de sirop, de zece ori pe zi. Acest tratament se poate repeta doar dupa sase luni.

Afectiuni gripale

Inhalatii cu ceara de albine: se aseaza pe ochiul de aragaz o placa de tabla curata, pe care, dupa ce s-a infierbantat, se pune cate o bobita de ceara de marimea unui bob de grau. Se va ridica un firicel de fum, pe care il vom inhala: o inspiratie pe nas si una pe gura, pana la topire, apoi se repeta inca de cinci ori.
Tinctura de propolis 30%: se pun la radacina limbii doua picaturi, cate una de fiecare parte.
Gargara: se pun 30 de picaturi de tinctura de propolis in concentratie de 30% intr-un pahar cu ceai de galbenele sau de musetel. Se face o gargara cat mai profunda si de durata, apoi se inghite solutia.
In cazuri de nas infundat, rinite etc., se face un amestec in parti egale (cate un varf de cutit) de galbenele, coada-soricelului si rostopasca. Se opareste o lingurita de plante cu 100 ml apa, apoi se adauga trei picaturi de tinctura de propolis. Se amesteca bine dilutia, apoi se pune in fiecare nara continutul unei pipete, dar picatura cu picatura, in asa fel ca operatiunea sa dureze circa 5 minute.

Afectiuni cardiace

Miere de albine (tei si salcam) - 3 lingurite pe zi.
Capaceala (un amestec de miere, ceara si propolis), care trebuie mestecata ca o guma, chiar dupa ce s-a terminat mierea din ea, deoarece ceara intrata in tractul digestiv are un puternic rol de lubrifiant al vaselor de sange, ajutand in acelasi timp si la optimizarea functionarii cordului.
Laptisor de matca in amestec cu miere, care are functii vasodilatatoare - 1 lingurita pe zi.

Albine

Wiki
Notiuni de baza

Inmultirea

Inmultirea familiilor de albine

Cresterea

Cresterea matcilor in stupina